Thursday, April 2, 2009

Breakdown @ LDP

its was so so terribble horibble yesterday!

kete aku tetiba mati enjin on my way balik umah pas keje smlm.. kat LDP lak tu!

yaa.. aku perasan lampu minyak itam tu dok nyala masa start kete. Call Asrul utk kepastian.. yelah.. tak penah kan facing benda2 camni.

Dlm kelam kabut enjin stop aku terus bagi hazard.. and keep left. sib baek la LDP x bape jem, dan kete tu masih bgerak even without enjin running! pheww...

aku nanges ok. sangat3 takut! dengan kete2 dari kiri xmo bagi aku masuk.. helo! i'm in emergency. tak nmpk ke dah bg hazard signal! Tak paham la org mesia nih.. Tak prihatin tul. tak kecian ke kat aku yg sedang ngelabah.


Dah stop tu aku terus calling2 Asrul (my ibm members) and my bro. Apa nak buat nih. Tetiba ada org ketuk tingkap kete. yey! a guy from peronda LDP datang rescue me! So encik penyelamat tu check kat myk itam... dah abes tu! bocor oil sump/pan rupenye... iskk...

After encik penyelamat tu calling2 kwn dia kat proton, we decide anta je kete nih kat proton mutiara damansara.. so towing la kete ke sana... ada ke pilihan lain? dengan maghrib aku yg dah tlepas... dgn jd lapar kerana panik...

Dan... baru aku teringat... pagi masa nak g keje mmg aku termasuk dalam lubang... ada bunyi geseran lagi. sah la! tu yg jadi bocor oil sump/pan tu :(

aaaaa... keciwa sungguh aku. gara2 terlanggar sket je... smpi begini jadinye...

So tunggu jelah proton repair kete aku... dgn budget rm800 utk tukar oil sump/pan or if kete tu OVERHAUL just imagine how much i've to spend.. sile la ready duit. aiyakkkkkkk *_*



betul la minyak itam bocor... tgk... mamat bangla OU nih tgh bersihkan pagi tadi...
err... sori yaa.... saye tidak sengaja mau nyusahkan kamu....

My advice to gen2 owner : please be extra careful! jgn suke2 nak langgar bumper or lubang.. coz gen2 oil sump/pan kat bwh sgt2.. tak paham camne design enjin gen2!

Thanks korg.... for helping me via sms n calling2... really3 appreciate it!
Thanks to Asrul for a ride to opiz today...




i'm so risau :(
panjangnye entry nih *_*

14 comments:

Siti Anis Iylia said...

laa..knape kak ina x call anis?bleh anis amik kak ina bwk blk umah sementare kete tu siap..at least bleh mkn ke, solat dulu..ish ish..anis smp umah awal semlm..

miszrLina said...

Anis :

owh...akak dah x ingat apa2 dah anis...
lagi pon anta je kete kat sana, arini baru diorg repair...
dah tutup pon mlm tadi... so pastu akak blk terus ngan kazen....

thanks anis....

Annaster said...

Lina,
keta dh ok ke?
Cian u kan? mesti jahat keta lane kiri x kasi u laluan..
nak kena sepuk tuh..

miszrLina said...

Annaster :
lom lagi la Timmy... still at Proton services..
i nak je langgar kete lane kiri yg x bagi jln tu... tp tak baek kan...

huhu...

Mr Asrul said...

utk pengetahuan gen-2 owner...di sebabkan kebodohan engineer proton...inilah akibat die...ade ke patut...ketebalan oil sump tu hanyalah 2.7mm shj...!!!pastu letak rendah lg dr mounting enjin...yg persona baru ni die upgrade kasik tebal sket...3.7mm & kasik nek sket...malaysia boleh!!

ps: utang kete pon x abis lg..huuhuhu

miszrLina said...

mr asrul :
haha... diorg wat gen2 as tester car kot... cessssss...hangen la neh...


ps : klu utang kete dah abes leh gak juai!! sakitnye jiwa ku..

nURmALa mAZLan said...

kak, kete mu sudah ok ke??kuang ajo nyer kete yg kat lane kiri tu

miszrLina said...

mala :
lom lagi.... esok siapppp...
itu la psl mala.... mau je akak langgar mereka..huhu

danish said...

Rm800?
Kaya Tokey proton!

miszrLina said...

danish :
800 harge budget.. total 960!!!

setelah berdiskuss2... dapat la hage rm700.

byk gakkkkkkkk :(

Lily.Lulu said...

alahai siannya dia
tak pasal2 kena keluar extra budget kan

MaDihays{Ida} said...

alhamdulillah, naseb baik x jd ape2 yg buruk..

hyfa hasan said...

wah mahal nya nk baikinya...

miszrLina said...

lily :
itu la psl... ingat nak g cuti2 mesia...huk huk....

madihays{ida} :
alhamdulilah... seram gak org langgar kete yg suddenly stop enjin..
iskk... sgt scary tu...

hyfa :
mmggggggggg...

sgt3 mahal ;(

si katak ijau

Meh sembang kat sini