Monday, January 18, 2010

Merlin.. true story?

Korg layan tak cite Merlin?
Cite nih true story ke?



Blog hoop and i found this. Ada masa baca laa... The Return of False Messiah .

Naik bulu roma bile menbacanya... timbul keinsafan kejap kat diri ini...
Baca eh korg bile ada masa... untuk peringatan bersama...



Merlin, tukang sihir dan juga penasihat King Arthur (Raja pertama England) digambarkan sebagai seorang tua berambut panjang, berjanggut dan bermisai. Ciri ini sama seperti gambaran Quetzalcoatl dan Jesus. Merlin dikatakan pandai menggunakan sihir, juga dikatakan sebagai guru yang mengaja pelbagai pengetahuan kepada King Arthur dan rakyat England ketika zaman awal negara itu. Orang England ketika itu menggelar Merlin sebagai Nabi Sihir.


:: ingat mengigati...
aku layan aje... coz so far cite nih best.. dan xde la myimpang jauh... orait?

8 comments:

Mia-Ina said...

x tahu lak klu ia real..sebab mia pun sekadar tengok..tp sesekali mmg suke layan cite ni

eZa said...

faveret kitorg. asal sunday nawfal mesti igt mlm lps berita ade MERLIN ;)

aku x amik port tu cite real ke x. yg penting entertaining ;) hehehe

misz Lina said...

mia-ina ::

yer...layan aje.... dah byk ubah suai...idea utk buat cite la kan.. hehe

misz Lina said...

eza ::

yup... anggap je cite nih sebagai hiburan...
mebe mereka pon buat drama nih amik idea dari kisah2 lama... huhu

Cik_Nomi said...

ok.. aku layan citer ni tahap gaban hokey.. sanggup soh member send dvd dari kl yang die burn latest episode punye.. mmg tak tengok version tv.. hmm.. tak berani nak komen ape2 pasal artikel tu..huhu.. ilmu cetek amat..

misz Lina said...

cik nomi ::

owh..ni la org yg paling rajin burn cd yaaa...

hehe..

no worries... tidak mgharapkan komen psl artikel tu..

Cik_Nomi said...

dah bacea articel2 tu sumer.. kagum beb.. dari satu artikel.. last2 satu blog aku jelajah.. thanks beb.. aku yang ngantuk2 tadi jadi segar bugar dibuatnya.. btw.. aku dah dapat sumer episode merlin season ni..yeaaa (ade bunyik2 insap ke? takde kan??=p)

misz Lina said...

cik nomi ::

haa..dah baca 1 blog tu yer...
xpe...bahan bacaan je... leh tambah2 ilmu...


perghhh... (pinjam leh? hehe)

si katak ijau

Meh sembang kat sini